Navigacija

Litopunkture Marka Pogačnika

Litopunkture Marka Pogačnika

Marko Pogačnik, rojen 1944 v Kranju, živi z družino v Šempasu. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Od 1965–1971 deluje na področju konceptualne umetnosti (skupina OHO), od 1985 dela z litopunkturo, med drugim: grajski park Türnich, litopunkturni proces na južnem Koroškem, oblikoval je državni grb Slovenije ...

Tudi na Koroškem ga prepoznamo po tipičnih delih, kot je sferična os, ki predstavlja element uravnoteženja tukajšnje pokrajine. Njegova dela so predstavljena tudi na slovenskem delu Koroške: v grajskem parku na Ravnah na Koroškem in v centru Črne na Koroškem.

Marko Pogačnik je Unescov umetnik za mir, soustanovitelj gibanja OHO in član skupine OHO (1965–1971) ter član poljedelske in umetniške komune Družina v Šempasu (1971–1979). Razvil je litopunkturo – umetnost akupunkture pokrajin in mest, povezano s slikovnim jezikom kozmogramov.

Marko Pogačnik je mednarodno uveljavljen umetnik, ki je svoje delovanje popisal v več knjigah in je avtor naslednjih knjig: Draga Zemlja, kako ti gre (Ljubljana: Aura, 2007), Moč Zemlje in Kristusova navzočnost (Maribor: Obzorja, 2000), Skrivno življenje Zemlje (Mengeš: Bird Publisher, 2010), Vesolje človeškega telesa (Ljubljana: Beletrina in Društvo za sožitje človeka, narave in prostora Vitaaa, 2017), Slovenija čudežna (Ljubljana: Beletrina in Društvo za sožitje človeka, narave in prostora Vitaaa, 2018).

Je tudi avtor slovenskega grba, leta 1991 pa je za svojo pregledno razstavo v Moderni galeriji prejel nagrado Prešernovega sklada.

Pogačnik je tudi prejemnik Jakopičeve nagrade, osrednje slovenske nagrade za likovno umetnost.

Delovanje Marka Pogačnika je v zadnjih letih zaznamovalo povezovanje umetniške dejavnosti z ekologijo, duhovnostjo, družbeno sfero in predvsem z raziskovanjem osebnega duhovnega razvoja posameznika, obenem pa gre za umetnika, ki se je na naši umetniški sceni uveljavil kot član umetniške skupine OHO.