Navigacija

Dom na Uršlji gori

Dom na Uršlji gori

Dom stoji tik pod vrhom Uršlje gore ali Plešivca (1699 m), zraven cerkve sv. Uršule, zgrajene leta 1602. Na vrhu stoji poslopje RTV s stolpom. Prvo kočo je leta 1912 zgradilo nemško-avstrijsko planinsko društvo; po 1. svetovni vojni jo je prevzela mislinjska podružnica SPD. Koča je med NOB, 29. avgusta 1942, pogorela. Po osvoboditvi je požgano kočo prevzelo PD Prevalje, ki jo je obnovilo in 22. avgusta 1948 tudi odprlo. V letih 19801983 so zgradili velik, sodobno urejen prizidek in ga funkcionalno povezali s temeljito obnovljeno staro postojanko; povečani in prenovljeni dom so slovesno odprli 17. junija 1984 ob 65-letnici PD Prevalje.

Dom je odprt od začetka junija do konca septembra, sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. V gostinskem prostoru je 100 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 120 sedežev; v 11 sobah je 60 postelj, na dveh skupnih ležiščih pa 22 ležišč; WC, umivalnica s toplo in z mrzlo vodo; novi del doma je centralno ogrevan; voda kapnica, elektrika, mobitel.

RAZGLED
Z Uršlje gore je obširen razgled. Na severu leži Mežiška dolina z Ravnami in s Prevaljami; v podnožju Uršlje gore vidimo Ivarčko jezero, Kotlje in Preški Vrh, desno hriboviti Selovec, za dolino Strojno in Črneško goro, zadaj pa Golico. Na severovzhodu se kaže delček Dravske doline s Košenjakom nad njo. Na vzhodu in jugovzhodu ležijo Mislinjska, Šaleška in Spodnja Savinjska dolina, lepo vidimo Slovenj Gradec, Velenje in Šoštanj, zadaj pa Pohorje, Paški Kozjak, Goro Oljko in Posavsko hribovje. Proti jugu so Smrekovec, Golte, Dobrovlje, Menina planina, za Belimi Vodami pa vidimo tudi delček Gornje Savinjske doline. Od jugozahoda proti severozahodu se zvrstijo Raduha, Olševa, Savinjske Alpe, Peca in Svinška planina. Ob dobri vidljivosti vidimo tudi Julijce s Triglavom, Visoke Ture in Panonsko nižino.

 

Od 27.4.2017 naprej je Dom na Uršlji gori odprt vse dni v tednu od 6h do 22h!

Za skupine so možne rezervacije po telefonu 051 612 586!

Ponudbo lahko preverite tudi na njihovi Facebook strani.

Varen korak in lep planinski pozdrav!

 

 

Dom na Uršlji gori
Dan Ura
PON
TOR
SRE
ČET
PET
SOB
NED