Navigacija

Forma viva Ravne na Koroškem 1964-

Forma viva Ravne na Koroškem 1964-

Od 30. novembra 2016 je v muzejskem razstavišču na gradu Ravne na ogled nova stalna razstava o nastajanju ravenske zbirke skulptur na prostem, ki je bila zasnovana leta 1964 kot del nacionalne kulturne manifestacije Mednarodni simpozij kiparjev Forma viva. Simpozij je bil koncipiran kot enotna blagovna znamka državnega pomena s štirimi prizorišči: v Kostanjevici na Krki (les), Seči pri Portorožu (kamen), na Ravnah na Koroškem (jeklo) in v Mariboru (beton). Medtem ko je kiparski simpozij v Mariboru prenehal z aktivnostmi leta 1977, so preostala tri prizorišča, kot enotna blagovna znamka državnega pomena, uspešno delovala vse do leta 1989, zatem pa postala odvisna bolj ali manj od lokalnega okolja.

V mestu z več kot tristoletno tradicijo železarstva, je bila ta gonilna sila nekdanja Železarna Ravne, ki je skupaj z lokalnimi oblastmi in Muzejem Ravne na Koroškem v pol stoletja (1964-2014) izpeljala 9 kiparskih simpozijev, na katerih je sodelovalo 37 mednarodnih umetnikov, v urbani ambient Raven in še tri mesta Mežiške doline (Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem), pa je bilo do danes umeščenih 36 skulptur. Stalna razstava o ravenski Formi vivi je umeščena v del pritličnega prostora v muzejskem razstavišču na gradu Ravne in na enem mestu povzema okviren kronološki potek organizacije ravenskih kiparskih simpozijev in se osredotoča na predstavitev nastalih javnih skulptur in njihovih avtorjev, s pregledno postavitvijo pa pušča prostor vsem nadaljnjim kiparskim simpozijem Forme vive na Ravnah na Koroškem. Razstava bo v kratkem dopolnjena še z ustrezno prezentacijo obstoječe korespondence vseh sodelujočih umetnic in umetnikov.

S postavitijo stalne razstave o ravenski Formi vivi smo v muzeju zaokrožili aktivnosti ob njeni petdesetletnici (2014), ko je bila poleg izvedbe kiparskega simpozija vzpostavljena tudi celostna promocijska strategija zbirke s številnimi aktivnostmi, na podlagi katerih je bil osnovan tudi konkreten promocijski produkt – Cula. Tako smo na razstavo vključili tudi prve tri prototipe Cule, ki bo v sklopu Urbanega piknika po Formi vivi poskrbela, da bo obisk Raven, z ogledom po mestu razpršenih skulptur, lažji zalogaj in posebna popotniška avantura.

 

 

Informacije

LOKACIJA Na gradu 2, Ravne na Koroškem
ODPRTO

torek–petek: 9.00–15.00

sobota: 9.00–13.00

KONTAKT + 386 2 62 12 520 (recepcija), +386 2 62 12 564 (tajništvo)
E-POŠTA info.sg@kpm.si
VSTOPNINA
OGLED VODSTVO
ODRASLI 4,00 € 5,00 €
MLADINA 2,00 € 2,50 €
INVALIDI IN UPOKOJENCI 3,00 € 3,50 €
za ogled vseh zbirk Na gradu 2