Navigacija

KOROŠKA; OGENJ V ŽELEZARNI, OGENJ V PEKLU... IN OGENJ V SRCU

KOROŠKA; OGENJ V ŽELEZARNI, OGENJ V PEKLU... IN OGENJ V SRCU

KOROŠKA; OGENJ V ŽELEZARNI, OGENJ V PEKLU... IN OGENJ V SRCU

Kotlje – Ravne na Koroškem, in še kaj...

      

Gozdni oder v Peklu pod Uršljo goro

Predlog doživetja:

Prihod v Kotlje pod Uršljo goro (3 km od Raven na Koroškem) in ogled solzice velikanke, koroškega vrta, zadnjega počivališča Prežihovega Voranca ter obisk gostilne Pri Toniju. Ta poleg svojega gostinskega poslanstva predstavlja informativni center za:

  • Koroško literarno pokrajino, kjer so izpostavljeni: Prežihov Voranc, dr. Franc Sušnik, Leopold in Primož Suhodolčan, Mitja Šipek ter Blaž Mavrel – bukovnik. Bukovništvo je velika literarna posebnost Koroške!
  • Slovensko pisateljsko pot,
  • ter Prežiha, Pekel in »Solzice«.

 

Na svojem odru – kopiji gozdnega odra v Peklu (na avtentičnem mestu Pekla pod Uršljo goro, kamor se ob slabem vremenu ne more zaradi razmočenosti terena) pa ponuja doživetje »Sprejem v Peklu«, kjer Lucifer in parklji pripovedujejo o dediščini prostora, ljudskih zgodbah in tradiciji ter na koncu ponudijo »Peklensko kulinariko«.

Skupino vabimo v Pekel (ob lepem vremenu), 30 minut hoje z vodičem skozi gozd ali na doživetje uprizoritve »Sprejem v Peklu« na odru v gostilni Pri Toniju.

Cena sprejema v Peklu znaša 8 € in zajema:

vodenje ter hudičevo slino, velike in male grumpe, peklenski namaz, Luciferjeva jajca in nastop kostumirane skupine peklenščkov ter Luciferja.

 

Kosilo v gostilni Pri Toniju.

Izbirate lahko med temi jedmi:

-          Odojek, pečen na bukovih drveh (priprava 5 ur), na zelenjavi in pomfri                             

-          Žar z mesom in zelenjavo ter priloga (pomfri ali pražen krompir)

-          Enolončnica (poduršeljska župa, kisla juha, bograč, ...)

-          Sladica (pečena jabolka, Pekel s kapo, ...) 

-          Drugo po dogovoru.

Vabi vas TD Solzice in gostilna Pri Toniju

Informacije, rezervacije: Renata Picej  041 759 490

 

 

 

Namigi za dodatna doživetja:

 

RAVNE NA KOROŠKEM:

1.       PREŽIHOVA BAJTA (2 km od gostilne Pri Toniju)

Nad Kotljami je na Preškem vrhu Prežihova bajta, ki je od leta 1979 spominski muzej slovenskega pisatelja Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca (1893 – 1950).

               

2.       ŠTAUHARIJA

Leta 1994 so za kulturni spomenik razglasili najstarejše ohranjene objekte na lokaciji železarne. Muzeološka interpretacija objektov na lokaciji bivše Železarne Ravne predstavlja novo in veliko priložnost za ustrezno strokovno promocijo industrijske dediščine Koroške in Slovenije ter priložnost za spoznavanje delavske kulture.                                       

 

3.       KOROŠKA OSREDNJA KNJIŽNICA DR. FRANCA SUŠNIKA

Na planoti dvignjeni nad stare Ravne, nekdanji Guštanj, stoji sredi grajskega parka, ki  spominja na  angleške parkovne zasaditve,  poslopje Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem in nadaljuje delo nekdanje Študijske knjižnice, ki je bila ustanovljena 3. 3. 1949.

Njeni pobudniki in ustanovitelji so ji namenili prostore v ravenskem gradu, ki je bil tudi prvi dom Gimnazije Ravne. Študijska knjižnica se je posvetila zbiranju starejšega koroškega domoznanskega gradiva in pospeševanju knjižničarstva v koroški krajini, študentom in dijakom pa je nudila bogato študijsko literaturo in referenčno gradivo. Poleg splošnega dela opravlja za širše območje posebne naloge, poseduje spominske sobe pisateljev Leopolda Suhodolčana (pobudnik bralne značke) in Prežihovega Voranca, služi kot okvir raznim zbirkam, prireja različne razstave in dogodke, ter sodeluje s Študijsko knjižnico Celovec in z zamejskimi Slovenci.

V neposredni bližini so Srednja šola in Gimnazija Ravne ter Športni center, ki ga poleg mestnega stadiona, smučišča, Doma telesne kulture (z različnimi telovadnicami in dvoranami ter savnami plemenitita dva pokrita bazena: zimski in olimpijski bazen.

Sprehod skozi park, Športni park Ravne ...

 

Dogovor za te in druge oglede – TIC Ravne na Koroškem: Danica Hudrap  danica@zkstm.si  ali tic@zkstm.si

MEŽICA: Podzemlje Pece

Ogled rudnika z vlakom

 

Informacije/rezervacije: Podzemlje Pece, tel. 02/870 0180

 

DRAVSKI SPLAVARJI – JAVNIK PRI PODVELKI (DRAVSKA DOLINA)

Možno doživetje splavarjenja in ogled splavarskega muzeja.

V Javniku sredi Dravske doline je domačija kralja Dravskih splavarjev – Franca Šarmana. 11 flosarjev v družini si je služilo kruh na reki Dravi in Donavi. Leta 2000 so oživili podobe iz preteklosti in jih predstavili v družinskem muzeju. Zanimiva postavitev muzejske zbirke v neokrnjeni naravi na samem nabrežju reke Drave, z razporeditvijo prostorov kot so bili nekoč,  danes  pripoveduje nenavadno zgodbo življenja.

 

Kontakt : Jasmina Šarman 041/570 028