Navigacija

Obisk Pekla

Obisk Pekla

  »Doživetje Pekla«

Pekel na Koroškem

Kaj je Pekel?

To je grapa oz. globača z imenom »Pekel«. Leži med kmetijama Kogelnik in Kumer (Šapek) v zaselku Podgora pod Uršljo goro in je danes pravzaprav gozdni oder, ki smo ga maja 2016 v Društvu Solzice Ravne obudili v življenje zaradi Festivala solzic. Stoji na avtentičnem prostoru tistega Pekla, ki ga poznamo iz Prežihove črtice »Solzice«. Sestavlja ga škorjača – iz drevesne skorje postavljeno bivališče, v katerega so se nekoč zatekali drvarji, ko jih je v gozdu zalotil dež ali jih je ulovila tema, in nekaj klopi. Zraven sta še leseno korito in tabla, ki opozarja, da je obiskovalec vstopil na prostor Prežihovega Pekla; da pa se bo lažje spomnil vsebine »Solzic«, je knjiga Solzice spravljena v kovinskem »nabiralniku« in na voljo vsakomur, ki želi izvedeti, kako je bilo nekoč na tem prostoru, za katerega je Prežih v Solzicah zapisal: » Na koncu našega polja je bila grda, temačna globača, ki so ji rekli Pekel. Bila je podobna globokemu kotlu, obdana od treh strani s strmimi bregovi, le na eni strani je imela žrelo, ki pa se je izgubljalo v črno, skrivnostno lesovje«.

 

Kaj pomeni peklenski sprejem?

Gre za doživetje Pekla iz črtice Prežihovega Voranca »Solzice«, pri čemer »Doživetje Pekla« predstavlja turistično zgodbo in nepozabno doživetje. Peklenski sprejem je svojevrstna inscenacija in preplet literature, dediščine, ljudskih zgodb, kulinarike, tradicije in avtentičnosti kraja.

Kdo vas sprejme?

Peklenščki, seveda! In Lucifer!

Kaj je peklenska pogostitev?

Po končanem sprejemu sledi »Peklenska pogostitev«, ki ponuja: - Hudičevo slino (šnops) - Peklenski namaz (rženi kruh z ojstrim namazom) - Hudičeva jajca – vsak dobi eno (prepeličja jajca pobarvana v rdeče) – Človeške grehe – 2 vrsti grumpov (ta mastne in velike za velike grehe in grešnike, medtem ko so mali grumpi predvideni za normalne in bolj običajne grehe).

Na voljo so turistični spominki:

Hudičeva jajca – 6 rdečih jajc v embalaži z napisom »Spomin na Pekel«, Za velike grešnike – ta mastni grumpi zapakirani v embalaži Za normalne grešnike – običajni grumpi.

 

Dostop do prizorišča:

Spodaj - iz smeri Rimski vrelec

Zgoraj – Vorančeva pot ali pot od Ivarčkega jezera, mimo koče LD Prežihovo – Kogelnika in Kumra (Šapek) do Pekla

 

Pekel je v letu 2017 za individualne obiskovalce odprt:

V času Festivala solzic:

v soboto, 19. maja, ob 11.00 in 14.00;

v nedeljo, 21. maja, ob 14.00

Zbirno mesto je pri Solzici velikanki na križišču v Kotljah. Vodič vas bo pospremil na pot do Pekla in doživetja.

 

Predvideni drugi termini: Srečanje pri Prežihovi bajti, 10. avgust; Ravenski dnevi, Parkljada, začetek decembra.

 

Zaključene skupine: kadarkoli ob lepem vremenu; ob najavi vas na dogovorjenem prostoru pričaka vodič in vas z razlago pospremi do Pekla.

Informacije: Renata Picej 041/759 490

ALI

Podrobnejše informacije lahko dobite na:

TIC Ravne na Koroškem
Partizanska ulica 3, 2390 Ravne na Koroškem

Tel: 02 82-21-219
E-mail:  danica@zkstm.si

Program pripravila: Danica Hudrap

Veselimo se vašega obiska!