Navigacija

Ob Bistrem potoku je mlin

Ob Bistrem potoku je mlin

Vabimo vas, da prvinski in barviti
svet Koroške spoznate tudi vi!

PROGRAM: OB BISTREM POTOKU JE MLIN

 

· ob 9.30 uri - prihod na Ravne na Koroškem in ogled Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika. Po dogovoru organizirajo strokovno vodenje po knjižnici, ogled notranjosti in zunanjosti knjižnice in brezplačen ogled njihovih posebnih zbirk (Artoteka, Kotnikova soba, Prežihova soba, Suhodolčanova soba, Raritete, Faksimilirane in bibliofilske izdaje …).

 

· ob 10.30 uri - ogled razstave Forma viva na Koroškem 1964-  V Muzeju Ravne na Koroškem (razstavišče na gradu Ravne) je postavljena stalna razstava o Formi vivi.

Forma viva Ravne je postala prva stalna zbirka jeklenih skulptur večjih dimenzij na prostem - to si je mogoče ogledati preko spletne aplikacije www.fvr.si, pri tem pa uporabiti virtualno navigacijo pametnega telefona. Tej edinstveni zbirki jeklenih skulptur na prostem lahko namenite več časa in si privoščite Urbani piknik s kulinarično »culo« ali obiščete muzejsko razstavišče na ravenskem gradu, kjer je od decembra 2016 na ogled stalna razstava o Formi vivi na Ravnah na Koroškem. Galerija Forma viva Ravne, kot smo simbolično imenovali del pritličnega prostora v grajskem muzejskem razstavišču, prikazuje snovanje in razvoj zbirke skulptur mednarodnih avtorjev od prvega simpozija leta 1964 do simpozija pred dvema letoma in s pregledno postavitvijo pušča prostor vsem nadaljnjim ravenskim kiparskim simpozijem Forme vive.

 

· ob 12.00 uri – ogled mestnega jedra Ravne na Koroškem. Jedro mesta predstavlja stoletja star trg, včasih imenovan Guštanj (Gutenstein).

 

· V urbanem okolju Raven na Koroškem si lahko ogledate jeklene skulpture Forme vive, enkratne umetnine, ki so nastale v okviru mednarodnih kiparskih simpozijev. Kiparski simpoziji druge polovice 20. stoletja so v svetu predstavljali novost, ki je v svet umetnosti vnašala mobilnost umetnikov v mednarodnih izmenjavah ter intenzivnejši stik z dosežki sodobnega kiparstva v svetu. Temu zgledu so sledile tudi kiparske manifestacije na Slovenskem, kjer so pod skupnim imenom Forma viva (živa oblika) nastala štiri delovišča (Kostanjevica, Seča pri Portorožu, Ravne in Maribor) s skupnim motom ustvariti mednarodno motivirano celoto skulptur v navezavi na tradicionalni kiparski material okolja. Na Ravnah so železarska atmosfera in industrijsko orientirani ambienti, ki izhajajo iz več kot tristo let stare tradicije fužinarstva, ustvarili tvorni temelj za sedem mednarodnih kiparskih simpozijev.

 

· ob 14.00 uri - kosilo (po dogovoru)

 

· ob 15.30 uri – ogled Povhovega mlina pod vodstvom mlinarja ali mlinarice, ki vas bosta popeljala v čase mlinarstva v Šentanelski reki. Kmetija Povh nudi na ogled etnološko dediščino, 150 let star še delujoči mlin s stopami na vodni pogon. Spoznate lahko vse vrste žita, mlevske izdelke, si ogledate notranjost mlinarske sobe z delavnico, v podstrešni dvorani mlina vam pripravijo pokušnjo koroških kulinaričnih posebnosti po predhodni najavi. Mlini so vse do druge polovice 20. stoletja predstavljali pomembno, na videz neopazno arhitekturo, namenjeno mletju žita. Za postavitev manjših mlinov so uporabili les, drugi so jih zgradili iz kamna in pokrili s »šitlnasto« (skodlasto) streho. Večje mlinske naprave so dobile mesto v zidani stavbi. Poleg ustrezne zaščite mlinskih naprav je bil najpomembnejši dovod vode na vodno kolo, ki je vrtelo mlinske kamne. Nekateri so ob mlinskih napravah s stopami tudi phali oves, ječmen in ajdo. Danes je ohranjenih le malo mlinov, med njimi pa je najimenitnejši še iz srede 19. stoletja delujoči Povhov mlin ob Šentanelski reki. Mlin je zidana stavba s »šitlnasto« streho in tremi prostori v pritličju, kjer so mlini, mlinarjeva soba in delavnica. Vse je skrbno ohranjeno: kamen, les, »šitlni«, opremljena je mlinarjeva soba. V največjem prostoru, mlinu, so nameščeni trije mlinski kamni, ki jih poganja vodno kolo. Stope so pritlični objekt, zidan iz kamna z dvokapno streho s čopom, krito s »šitlni«. V sedemdesetih letih 20. stoletja je mlin ovrednoten kot izjemen kulturni spomenik, ki danes predstavlja novo kvaliteto v turistični ponudbi Koroške.

 

Podrobnejše informacije lahko dobite na:

TIC Ravne na Koroškem
Partizanska ulica 3, 2390 Ravne na Koroškem

Tel: 02 82-21-219
E-mail: danica@zkstm.si

Program pripravila: Danica Hudrap

Veselimo se vašega obiska!