Navigacija

Dan na Koroškem

Dan na Koroškem

Vabimo vas, da prvinski in barviti
svet Koroške spoznate tudi vi!

PROGRAM: “DAN NA KOROŠKEM”

 

Ob 9.30  prihod na Ravne na Koroškem in ogled Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.
Po dogovoru organizirajo strokovno vodenje po knjižnici, ogled notranjosti in zunanjosti knjižnice in gradu ter brezplačen ogled njihovih posebnih zbirk (Artoteka, Kotnikova soba, Prežihova soba, Suhodolčanova soba, Raritete, Faksimilirane in bibliofilske izdaje …).

Ob 10.30 Mati fabrika – Železarna Ravne Štauharija. Pomemben del kulturne dediščine mesta Ravne na Koroškem predstavlja tehniška dediščina, zlasti tista s področja železarske in jeklarske industrije. Večstoletna tradicija je pustila veliko zapuščino, ki je ohranjena v ravenskem muzeju, v železarni in mestu, katerega prebivalci varujejo številne drobne dokaze vsakdanjega življenja z industrijsko preteklostjo. Do danes so na robu železarne, v neposredni bližini cerkve sv. Antona, prvotno podobo ohranili trije objekti: delovni obrat – krčilnica ali štauharija, delavska stanovanjska hiša in laboratorij, enkratni kulturni spomeniki, pomniki jeklarske tradicije.

Ob 12.00  ogled mestnega jedra Raven na Koroškem. Jedro mesta predstavlja stoletja star trg, včasih imenovan Guštanj (Gutenstein).

V urbanem okolju Raven na Koroškem si lahko ogledate jeklene skulpture Forme vive, ki so nastale na devetih mednarodnih kiparskih simpozijih v letih od 1964 do 2014. Umetniki, kiparji iz petnajstih različnih držav, so v sodelovanju z jeklarskimi mojstri iz železarne ustvarili preko trideset izjemnih umetnin iz železa in jekla, in bogatijo arhitekturno podobo mesta in okoliških krajev. Razstava na prostem FORMA VIVA RAVNE z razširjeno ponudbo in Pot kulturne dediščine postajata atraktivna turistična proizvoda mesta Ravne na Koroškem, Koroške in Slovenije.

Ob 14.00  kosilo (po dogovoru).

Ob 15.30  vožnja proti Kotljam  Prežihova bajta, spominski muzej Prežihovega Voranca. Bajta je prislonjena ob sončno reber Preškega vrha, od koder je lep razgled na Kotlje in vso hotuljsko kotlino na vzhodni ter košato Uršljo goro na južni strani. Tu je dom pisatelja, ki je s svojimi deli dosegel evropski in svetovni vrh. Prežihov Voranc - ovro Kuhar je prav tu v Kotljah in koroški pokrajini našel hvaležno snov za pisanje, s katerim je ustvaril literarne bisere in svetu predstavil sebi tako ljubo Koroško.

Ob 17.00  vožnja proti Podgori, lepi gozdnati pokrajini. V tej čudoviti okolici je Ivarčko jezero, ki se je iz nekdanjega naravnega jezera spremenilo v lep rekreacijski center, s športnimi igrišči, prostori za oddih in sončenje, z manjšim bifejem (po dogovoru hrana).

Podrobnejše informacije lahko dobite na:

TIC Ravne na Koroškem
Partizanska ulica 3, 2390 Ravne na Koroškem

Tel: 02 82-21-219
E-mail:  danica@zkstm.si

Program pripravila: Danica Hudrap

Veselimo se vašega obiska!