Navigacija

V deželi pod Uršljo

V deželi pod Uršljo

Vabimo vas, da prvinski in barviti
svet Koroške spoznate tudi vi!

PROGRAM: “V DEŽELI POD URŠLJO GORO”

- ob 10.00 uri - prihod v Kotlje, majhno naselje, ki se stiska k Uršlji gori. Naravne lepote hotuljske okolice, združene s kulturnozgodovinskimi znamenitostmi te pokrajine so pravzaprav tisto, kar naj bi vsak obiskovalec teh krajev občutil in videl. Župnijska cerkev sv. Marjete je lepo ohranjena baročna cerkev z romanskimi temelji. Stilno neenotna in skorajda asketska zunanjost cerkve preseneti s svojo vizualno bogato notranjščino. Cerkev se ponaša s kar petimi oltarji s časovnim razponom nastanka od 17. do 18. stoletja. Najpomembnejši del cerkvene opreme predstavlja glavni baročni oltar sv. Marjete. Na pokopališču ob cerkvi sv. Marjete je Prežihov grob. Ob njem so nagrobni spomeniki Kuharjevih.

 

- ob 11.00 uri - Prežihova bajta, spominski muzej Prežihovega Voranca. Bajta je prislonjena ob sončno reber Preškega vrha, od koder je lep razgled na Kotlje in vso hotuljsko kotlino na vzhodni ter košato Uršljo goro na južni strani. Tu je dom pisatelja, ki je s svojimi deli dosegel evropski in svetovni vrh. Prežihov Voranc – Lovro Kuhar je prav tu v Kotljah in koroški pokrajini našel hvaležno snov za snovanje, s katerim je ustvaril literarne bisere in svetu predstavil sebi tako ljubo Koroško.

 

- ob 12.00 uri - Ivarčko jezero - vožnja proti Podgori, lepi gozdnati pokrajini na poti skozi Prežihove Kotlje. Pod mogočno Uršljo goro leži Ivarčko jezero. Jezero je na odlični lokaciji in vam s svojo lego in naravnimi danostmi ponuja številne možnosti za kampiranje, adrenalinske športe, pohodništvo, planinarjenje, kopanje, spoznavanje okoliških naravnih in kulturnih znamenitosti. S svojo površino 10.000 m2 in nadmorsko višino 640 m  je  primerno za družine, ki rade aktivno preživljajo svoje počitnice v naravi, ali pa se odločijo samo za vikend oddih. Jezero z okolico večjim ali manjšim skupinam ponuja številne možnosti za skupinske športe in piknik prostore. V manjšim bifeju je tudi možnost hrane po dogovoru.

 

Na Koroškem Ivarčko jezero predstavlja središče aktivnega oddiha, shajališče prebivalcev in obiskovalcev iz cele Slovenije in bližnje Avstrije. Nudi vse, kar potrebujete za sprostitev po napornem delovnem dnevu; za  nepozaben, romantičen konec tedna v naravi; prijeten dopust ali samo druženje s prijatelji.

- ob 12.45 uri - ob vznožju mogočne Uršlje gore, v dolini Kotelj, na nadmorski višini 510 metrov izvira naravna mineralna voda, izjemno bogata z železom. Ta voda na Rimskem vrelcu je v zadnjih stotih letih ohranila iste kemijske sestavine. Nekdaj je bila bolj cenjena kot katera koli druga mineralna voda; še posebej v vseh večjih mestih Avstro-Ogrske; izvažali so jo celo v Ameriko.

 

- ob 13.00 uri – kosilo

 

- ob 15.00 uri - Mežica, Podzemlje Pece, Rudnik svinca in cinka. V Mežiški dolini se rudarjenje svinca in cinka odvija že več kot 400 let. Ohranjeni del urejenih širokih rovov pod Peco so spremenili v zanimiv muzej. Pred vhodom v podzemlje je postaja ozkotirne železnice. Ustrezno oblečene in s svetilkami opremljene skupine obiskovalcev se z vlakom popeljejo 3,5 km globoko v notranjost gore, kjer sledi krajši sprehod po širokih rovih območja Moring. V njih so predstavljeni načini rudarjenja skozi stoletja, posamezna orodja ter naprave in njihov razvoj.

 

 

Podrobnejše informacije lahko dobite na:

TIC Ravne na Koroškem
Partizanska ulica 3, 2390 Ravne na Koroškem

Tel: 02 82-21-219
E-mail:  danica@zkstm.si

Program pripravila: Danica Hudrap

Veselimo se vašega obiska!