Navigacija

Mesto Forma vive

Mesto Forma vive


Veselimo se vašega obiska!

 

Vabimo vas, da prvinski in

 

 

barviti svet Koroške spoznate tudi vi!

PROGRAM: Mesto Forme vive


- ob 9.00 uri - prihod na Ravne na Koroškem in ogled Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika. Po dogovoru organizirajo strokovno vodenje po knjižnici, ogled notranjosti in zunanjosti knjižnice in brezplačen ogled njihovih posebnih zbirk (Artoteka, Kotnikova soba, Prežihova soba, Suhodolčanova soba, Raritete, Faksimilirane in bibliofilske izdaje …).

 

- ob 10.00 uri – Muzej Ravne ogled razstave Forma viva na Koroškem 1964-  V Muzeju Ravne na Koroškem (razstavišču na gradu Ravne) je postavljena stalna razstava o Formi vivi.

Forma viva Ravne je postala prva stalna zbirka jeklenih skulptur večjih dimenzij na prostem - to si je mogoče ogledati preko spletne aplikacije www.fvr.si, pri tem pa uporabiti virtualno navigacijo pametnega telefona. Tej edinstveni zbirki jeklenih skulptur na prostem lahko namenite več časa in si privoščite Urbani piknik s kulinarično »culo« ali obiščete muzejsko razstavišče na ravenskem gradu, kjer je od decembra 2016 na ogled stalna razstava o Formi vivi na Ravnah na Koroškem. Galerija Forma viva Ravne, kot smo simbolično imenovali del pritličnega prostora v grajskem muzejskem razstavišču, prikazuje snovanje in razvoj zbirke skulptur mednarodnih avtorjev od prvega simpozija leta 1964 do simpozija pred dvema letoma in s pregledno postavitvijo pušča prostor vsem nadaljnjim ravenskim kiparskim simpozijem Forme vive.

 

 

- ob 11.30 uri ogled mestnega jedra Raven na Koroškem. Jedro mesta predstavlja stoletja star trg, včasih imenovan Guštanj (Gutenstein).


V urbanem okolju Raven na Koroškem si lahko ogledate jeklene skulpture Forme vive. To so enkratne umetnine, ki so nastale v okviru mednarodnih kiparskih simpozijev. V letih od 1964 do 2014 se je na Ravnah zvrstilo devetih mednarodnih kiparskih simpozijev Forma viva. Posluhu vodilnih železarniških ljudi gre zasluga, da so bila ta srečanja uspešno izpeljana. Železarniški delavci so bili tisti, ki so umetnikom pripravljali primeren material za umetniško obdelavo in jim pomagali na deloviščih. Umetniki so se krajanom oddolžili tako, da so dragocene skulpture ostale za zmeraj vkomponirane v arhitekturno podobo mesta. Mogočne skulpture iz železa in jekla, ki sta za prebivalce vir dohodka in življenja, so se danes povsem zlile z zelenimi nasadi in stanovanjskimi bloki. Ravnam na Koroškem pa dajejo videz modernega mesta.


Umetniki, kiparji iz petnajstih različnih držav, so v sodelovanju z jeklarskimi mojstri iz železarne ustvarili preko trideset izjemnih umetnin iz železa in jekla, ki bogatijo arhitekturno podobo mesta in okoliških krajev. Razstava na prostem FORMA VIVA RAVNE z razširjeno ponudbo in Pot kulturne dediščine postajata atraktivna turistična proizvoda mesta Ravne na Koroškem, Koroške in Slovenije.


ob 13.00 uri – kosilo


ob 14.30 uri - Mestni park Ravne na Koroškem in osvežitev v bazenu Športnega centra Ravne. Najpomembnejši kulturno zgodovinski spomenik je grad Ravne (Streiteben), z dominantno lego na zahodni terasi nad železarno. Grad je imel razgibano gradbeno zgodovino in več lastnikov. Zadnji lastniki gradu, grofje Thurni, so polja za gozdom pred 140 leti preuredili v lep grajski park. S trepetlikami, brezami, kostanji in lipami ter z redkimi, eksotičnimi drevesnimi vrstami. Celoten park je zasajen povsem naravno, v njem ni nobenih baročnih elementov, ampak ga odlikuje preprost stil. V ljudeh vzbuja občutek sproščenosti in enostavnosti, zato spominja na lepe angleške parke, kjer pustijo, da se narava razbohoti in razraste po mili volji. Grajski park prepletajo in obkrožajo številne sprehajalne poti; na tihih kotičkih so postavljene klopi za oddih. Sredi zelenice je spomenik Prežihovemu Vorancu, delo akademskega kiparja Draga Tršarja. Spomenik je ogromna bronasta gmota z graviranimi Prežihovimi izbranimi mislimi. Predstavlja drevo, morda ogromen list, iz njega pa izstopa pisateljev obraz, ki se zazira proti Uršlji gori. Rob parka krasijo enkratne jeklene umetniške skulpture Forme vive in granitni litopunkturni steber s čudovitim kozmogramom, delo akademskega kiparja Marka Pogačnika. Ravenski park velja za spomenik oblikovane narave in je edina večja arhitektonsko oblikovana površina v Mežiški dolini. Domačinom predstavlja estetski okras mesta, priljubljen kraj za vsakodnevni oddih in sprostitev ter lepa zelena pljuča doline. Prav zaradi enkratnega občutka njegovega prvega oblikovalca za estetiko in naravno ubranost pritegne tudi obiskovalca od drugod.

 

Podrobnejše informacije lahko dobite na:

TIC Ravne na Koroškem
Partizanska ulica 3, 2390 Ravne na Koroškem

Tel: 02 82-21-219
E-mail:  danica@zkstm.si

Program pripravila: Danica Hudrap

Veselimo se vašega obiska!