Navigacija

Gostilna pri Toniju

Gostilna pri Toniju

Gostilna pri Toniju

1860 leta so sredi Kotelj in skoraj tik cerkve, odprli gostilno Pri Toniju. Preko 150 let stara gostilna v Kotljah je mnoge Korošce pospremila skozi mladost, nekatere kar skozi celo življenje. V njej so se zbirali Hotuljci in liki iz prenekaterih Vorančevih del. Pa furmani, kmetje in lovci . Turisti in športniki. Srednješolci in železarji. Stari in mladi. Iz Koroške in širše.

 

»A gremo k Toniju na pir«, je skorajda ponarodel stavek, ki ni nikoli zamrl.

 

V novembru 2018 je ljudska gostilna, kjer so se v preteklosti odvijale nepozabne gaude, praznovanja in dogodki, znova zaživela!  

Dodana vsebina

Zdaj se je pijači in hrani pridružila dodana vsebina v obliki kulture. Besede! Gostilna je v svoje prostore sprejela info točko Koroške literarne pokrajine, Slovenske pisateljske poti in Prežiha, s Solzicami (črtica) in Peklom vred.

 

Solzice so vzdramile legendarno gostilno

Pravzaprav so bile solzice (šmarnice), tisti drobni, beli cvetovi, ki na pomlad žarijo izpod košatih krinolin poduršeljskih dreves, tisti motiv, ki je odklenil zaspalo Trnjulčico ob potoku Uršeljca. Turistično društvo solzice, ki vsako leto tretji teden v maju prireja Festival solzic, sicer poklon tradiciji in življenju pod Uršljo goro, v svojem programu zajema tudi obisk Pekla, tistega Vorančevega, v naročju Gore. Tam so že pred leti uredili gozdni oder in letos že petič uprizorili »Peklenski sprejem«, inscinirano zgodbo z Luciferjem, peklenščki in peklensko kulinariko Ob lepem vremenu ni ovir, a ko pride dež je razmočena pot prepreka, ki se je ne more zaobiti. Društvo je iskalo nadomestni oder in ga zdaj v sklopu dodane vrednosti gostilne tudi dobilo.

 

Peklenska kulinarika

Tako v gozdnem ambientu z gozdnim odrom kakor tudi v gostilni Pri Toniju, Lucifer in njegovi peklenski prijatelji strežejo posebno – peklensko kulinariko: hudičevo slino, velike in male grehe, peklenski namaz in Luciferjeva jajca.

 

Koroški literati in bukovniki

Gostilna Pri Toniju poleg pijače in hrane predstavlja tudi info točko Koroške literarne pokrajine, ki jo ponazarjajo literati: Lovro Kuhar, dr. Franc Sušnik, Leopold in Primož Suhodolčan ter Mitja Šipek. Kot velika posebnost koroške literarne pokrajine je predstavljen tudi bukovnik Blaž Mavrel.

Bukovništvo je posebnost Koroške, dela Savinjske doline in obronkov Pohorja. Predstavlja literaturo, ki je nastala izpod peres preprostih in neukih ljudi, ko so zapisovali svoj vsakdan, običaje, zgodbe in življenje nasploh. 

 

Posebni kotiček za Prežiha

Naš koroški in slovenski pisatelj ima poseben kotiček v katerem zre na svoj svet pod Uršljo goro. Stara omara spominja na pol pretekli čas in skupaj s knjižno omaro ponuja izredni ambient preteklega časa. Knjige naših koroških pisateljev kličejo po tem, da jih kdo vzame v roke in figure iz gline, ki jih je Anka Juvan čudovito ujela v kompozicijo Samorastnikov, Ajdovega strnišča, Solzic, Levega devžeja, ..., razstavljene v vitrinah, kličejo po pozornosti do likov iz Prežihove literature.

 

Pekel z dvema obrazoma

V pomladni preobleki, se gozdni oder prezentira gostom, ki vstopijo v gostilno. A ko ti gostje postanejo turisti, oz. udeleženci posebnega programa  z imenom Peklenski sprejem,  posebna zavesa spremeni ambient v prizorišče Pekla. S podobo peklenščkov in Luciferja. In program se lahko začne, tudi za zaključene skupine ali na posebno željo za različne priložnosti.

 

Hrana pri Toniju

Specialiteta je odojek z žara, ki se kar šest ur vrti nad dimom bukovih drv. Posebnost, ki jo odlikuje odlično pečena, hrustljava koža. Sledijo jedi z žara in različni krožniki: Koroški peklenski krožnik, Koroški krožnik, Hotuljski krožnik in druge jedi.

 

Pivo kot pir in Toni

K Toniju na pir, je prepoznaven stavek večine Korošcev. Pri Toniju strežejo več vrts piva, tudi ožujsko.

 

Penina

Trenutek za mehurčke je vedno dobrodošel. V posebnem ambientu toliko bolj! Penina tudi na kozarce.

 

Poslanstvo gostilne Pri Toniju

Gostilna je križišče poti, življenja in ljudi! Trenutno jo bogatijo edinstvene slike Leandra Fužirja, ki gostinsko sobo plemenitijo s Prežihovimi literarnimi liki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tud js mam en krompir,
da zvečer bil je mir,
da k Toniju sem vahko šou na pir ...

/M.Kamnik- Grobanje-zmagovalna pesem narečne popevke.

Vljudno vas vabijo, da jih obiščete!

DELOVNI ČAS:

TO - ČE: 10 -  22 ure (kuhinja od 13 do 21 ure).

PE in SO.  10 – 02 ure (kuhinja od 13 do 21 ure).
NE:   9 - 17 (kuhinja od 12 ure do 17 ure).

PO: ZAPRTO

 

Gostilna Pri Toniju
Kotlje 12
2394 Kotlje
Telefon: 059 964 134