Navigacija

Strojnska Reka

Strojnska Reka

Strojnska Reka

»Stražišče, Tolsti vrh, Šelenperg so zeleni samci, katerih pobočja se stekajo ob potoku Reka. Kmetije so posejane med gozdovi kot razgubljena piščeta. Spodaj ob Reki se razcvita delavsko naselje. Vsaka kmetija, vsaka hiša je postavljena v naravo samo zase, za svojega lastnika. Nobene ni, ki bi vezala vse druge. V Reki je naravni center teh hribov in dolinic med njimi.«

(Mojca Lorenci, Koroški fužinar 1968, št. 4, str. 2628)

Samo naselje, ki ga danes imenujemo Strojnska Reka, zajema območje oziroma naselja: Tolsti Vrh (del), Zelen Breg in Stražišče (del). Na hribovitem območju vseh treh so posamezne kmetije, v dolini pod njihovimi pobočji pa je v sedemdesetih letih 20. stoletja nastalo strnjeno naselje novih hiš. Danes je naselje z okolico kot ožji del občine Ravne na Koroškem organizirano v Krajevno skupnost Strojnska Reka.

ZNAMENITOSTI KRAJA

NARAVNE

Večina jih je lokalnega pomena, nekaj pa tudi državnega. Glede na opredelitev po zvrsteh so v glavnem drevesne vrednote, dve pa sta geološki:

 • Breznikova lipa – lipa izjemnih dimenzij pri kmetiji Breznik na Zelen Bregu. 
 • Jakobovi lipi  lipi večjih dimenzij pri Jakobovem križu na Tolstem Vrhu. 
 • Jankova lipa – lipa izjemnih dimenzij pri kmetiji Jank na Zelen Bregu. 
 • Lečnikovi lipi – lipi večjih dimenzij pri kmetiji Zgornji Lečnik na Tolstem Vrhu. 
 • Lizijeva lipa – lipa izjemnih dimenzij pri kmetiji Lizi na Zelen Bregu.
 • Rezarjev kostanj – pravi kostanj izjemnih dimenzij pri kmetiji Spodnji Lečnik na Tolstem Vrhu.
 • Velika peč – skalni osamelec na Zelen Bregu v gozdu Jaznikarjeve domačije.
 • Nahajališče mineralov – nahajališče šorlita na Tolstem Vrhu.
 • Nahajališče mineralov – nahajališče šorlita in muskovita na Zelen Bregu.

ARHEOLOŠKE

 • Stražišče – prazgodovinsko gradišče. Leži nad železniško postajo Ravne, na Tičlarjevem vrhu pri kmetiji Čičman. Je ovalno razširjen plato, obdan z neizrazitim nasipom, kjer je bila najdena prazgodovinska keramika. Utrjena naselbina je nosilec železodobne poselitve teh krajev.
 • Zelen Breg – kašča pri Račelu. V okviru domačije je ohranjena velika, lepo oblikovana kašča. Na zunanjem tramu je vrezana letnica MDCCCLVI.

CESTA MOŠTA

Cesta mošta poteka na območju naselij Tolsti Vrh in Zelen Breg. Turistična trasa vodi po kmetijah, kjer je mogoče preizkusiti koroški mošt, ki je zaščitni znak koroških domačij.

ŽELEZNIŠKI MOST

Ob vhodu v območje kraja se nahaja star železniški most. Je kamnit in ima dva loka, ki se vzpenjata čez cesto in potok Reka, ki se malo nižje izlije v reko Mežo. Zgrajen je bil med leti 1861 in 1863 v času gradnje koroške železnice, ki je povezovala Maribor s Celovcem.

KULTURNO, ŠPORTNO IN DRUŽABNO ŽIVLJENJE

V kraju deluje Mešani pevski zbor Ludvika Viternika, knjižnica oz. izposojevališče Koroške osrednje knjižnice, pri kmetiji Meležnik pa je spominska plošča, ki obeležuje kraj rojstva slovenskega prevajalca Janeza Gradišnika.

Mladinski dom je bil s prostovoljnim delom zgrajen v šestdesetih letih 20. stoletja. Danes je obnovljen in je središče kulturnega, športnega in družabnega življenja v kraju. Z okoliškim športnim in otroškim igriščem nudi krajanom možnost kvalitetnega in zdravega preživljanja prostega časa. Odbojka je v kraju doma že 50 let. Športni utrip kraja pa popestri teniško igrišče »Tenis Frenk«, v zadnjih letih pa tudi igrišče za hokej na ledu pri Munkovem mlinu.

V kraju je tudi znano Gostišče Brigita.