Navigacija

Koncert Koroških simfonikov in Anej GORENJAK (trobenta) [Grajski park Ravne na koroškem]

Koncert Koroških simfonikov  in Anej GORENJAK (trobenta) [Grajski park Ravne na koroškem]

Kje:
Kdaj: 12.6.2022 17:00 - 21:30

KOROŠKI SIMFONIKI

»KOROŠKI SIMFONIKI«
(Ravenski razgledi)

KOROŠKI SIMFONIKI so orkester, ki združuje vse učence, dijake, študente, učitelje, profesorje, ljubitelje …., ki delujejo doma in na avstrijskem Koroškem. Orkester je prvič nastopil decembra leta 2016.

Želja po igranju je pred dvema letoma v orkester pripeljala veliko novih članov in prvotni simfonični orkester glasbene šole Ravne na Koroškem je prerasel v 70 članski orkester, z imenom »Koroški simfoniki«. Glasba združuje ljudi in zaradi tega se je kolektiv ravenske glasbene šole odločil, da poskusi združiti vse glasbenike s Koroške, profesionalce, študente Korošce, ki se izobražujejo na Konservatoriju za glasbo v Celovcu in Akademiji za glasbo v Ljubljani, ljubitelje in učence koroških glasbenih šol, predvsem pa ravenske.

Idejni vodja sedanjega orkestra »Koroški simfoniki« je Glasbena šola Ravne na Koroškem in dirigent prof. Đorđe Berak, ki je kot učitelj violine s trdim delom in s pomočjo svojih kolegov učiteljev glasbene šole Ravne na Koroškem, iz malega 12 članskega godalnega orkestra sestavil najprej Simfonični orkester GŠ Ravne na Koroškem, sedaj pa simfonični orkester »Koroški simfoniki«. Orkester je pod svoje okrilje prevzelo tudi Društvo glasbenikov Europea.

Kot smo že omenili, so skupaj naredili nekaj skoraj nemogočega in s tem pokazali, da naše glasbene šole in njihovi učitelji vsa ta leta dvigajo raven glasbenega izobraževanja mladih na Koroškem.

Orkester deluje šele drugo sezono in je že postal prepoznaven doma, ter z velikimi načrti snuje nove programe, ki jih bo predstavil v letošnjem letu tudi v tujini.

V repertoarju orkestra Koroški simfoniki najdemo tako skladbe klasičnih mojstrov, kot tudi filmsko, operno, baletno in popularno glasbo.

Da je bila odločitev prava, so mnogi poslušalci spoznali že na prvih koncertih, s katerimi so se predstavili člani orkestra. Glas o novonastalem orkestru s sodobnimi metodami dela in ustvarjanju koncertov z zanimivimi programi se hitro širi med glasbeniki in poslušalci. Glasbeniki orkestra in koroška publika, se že veselimo novih koncertov in z veseljem ugotavljamo, da ima simfonična glasba svoj prostor in tradicijo v našem kulturnem življenju.

Koroški simfoniki so zapolnili dolgoletno praznino te zvrsti, odziv poslušalcev in entuziazem glasbenikov pa opravičuje vsako pomoč, ki jo orkester v bodoče potrebuje in pričakuje.

Z orkestrom so junija letos nastopili solo pevci Glasbene šole Ljubljana Vič-Rudnik, v prihodnosti pa bodo tudi mnogi slovenski in tuji vrhunski umetniki in mladi perspektivni solisti instrumentalisti.

Maja 2019 orkester poleg vseh koncertov bo sodeloval na velikem koncertu narodno zabavne skupine » 4 Kovači «, ki bo praznovala 65 let umetniškega dela in bo predvidoma maja 2019 v Slovenj Gradcu.

V letošnjem letu in še naprej načrtujemo še večji orkester in še bolj prepoznaven!

 

(V primeru slabega vremena se koncert prestavi v Kulturni center Ravne).