Navigacija

[Vseslovenska akcija 'Dan za spremembe' - soustvarjamo (zdravo) skupnost »Spreminjamo Ravne«]

[Vseslovenska akcija ’Dan za spremembe’ - soustvarjamo (zdravo) skupnost »Spreminjamo Ravne«]

Kje:
Kdaj: 7.4.2022 16:00 - 9.4.2022 12:00

VSESLOVENSKA AKCIJA 'DAN ZA SPREMEMBE' - SOUSTVARJAMO (ZDRAVO) SKUPNOST »SPREMINJAMO RAVNE«

 

Občina Ravne na Koroškem se bo letos osmič zapored pridružila vseslovenski akciji »Dan za spremembe – SOUSTVARJAMO (ZDRAVO) SKUPNOST«, ki ga že deveto leto organizira Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva. V letošnjem letu bo ta akcija potekala

 

v četrtek, 7. in v soboto, 9. aprila 2022.

 

V vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe bomo 7. aprila 2022 krepili  sodelovanje med različnimi organizacijami, lokalno skupnostjo in posamezniki, spodbujali dobre medsebojne odnose, spoštljivo komunikacijo in izvajali drobna dejanja prijaznosti. Upamo, da se nam boste pri cilju povezovanja in medsebojnega sodelovanja v lokalni skupnosti in aktiviranju posameznikov pridružili tudi vi, saj smo lahko le, če stopimo skupaj, dovolj močni, da v enem dnevu resnično naredimo vidne spremembe.

 

Občina Ravne na Koroškem je v letu 2014 prvič prejela naziv »prostovoljstvu prijazno mesto«, ki ga vsakoletno ponovno potrjujemo, v lanskem letu že sedmič zapored. Prepričani smo, da smo za življenje v naši skupnosti odgovorni vsi in da lahko na tem področju z medsebojnim POVEZOVANJEM naredimo še več. V vseslovenski prostovoljski akciji »Dan za spremembe – dan za povezovanje skupnosti« bomo pokazali, da s prostovoljstvom lahko spreminjamo sebe, druge in naše okolje.

 

V četrtek, 7. aprila 2022 bomo torej skupaj s prostovoljci širili solidarnost!

 

V okviru »Dneva za spremembe – dneva za povezovanje skupnosti« bo organiziranih več različnih akcij, v katere se lahko vključite:

 

OBČINSKA ČISTILNA AKCIJA

Akcija bo potekala v soboto, 9. aprila 2022, od 8. do 12. ure na različnih lokacijah. Vsi zainteresirani za sodelovanje se lahko prijavite v sprejemni pisarni Občine Ravne na Koroškem. Na tel. št.: 02 821 60 00 ali na elektronski naslov vojko.belaj@ravne.si, najkasneje do 4. aprila 2022.

 

OSREDNJI KULTURNI DOGODEK V GRAJSKEM PARKU

bo potekal v četrtek, 7. aprila 2022, med 16. in 18. uro, v Grajskem parku.

Društva in javni zavodi se bodo predstavili na stojnicah s širjenjem in ozaveščanjem povezovanja in spoštljivi medsebojni komunikaciji, strpnosti in sprejemanju drugačnosti.

Sodelovali bodo: Območno združenje Rdečega križa Mežiške doline, Zdravstveno vzgojni center Zdravstvenega doma Ravne, OZARA, CUDV Črna, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika, Bukvarna Ajta, Medgeneracijsko društvo Lučka Koroška, OŠ Koroških jeklarjev, KOROCIV, Ljudska univerza Ravne na Koroškem, Župnijska Karitas Ravne, Klekljarice Sekcija Lipa, Koroški medgeneracijski center, Center za socialno delo Koroška, enota Ravne, NIJZ Ravne, Društvo diabetikov Mežiške doline, Združenje multiple skleroze Koroška,  Gimnazija Ravne, DU Ravne, Vrtec Ravne, Koronarni klub Mežiške doline,  OŠ Juričevega Drejčka, SOPA, Društvo za boj proti raku, Šola Zdravja, Bukvarna KID Radovednež, SŠ Ravne, OŠ Prežihovega Voranca, PGD Ravne, Društvo prijateljev mladine, Društvo Projekt Človek, Mladinski svet Ravne, NK Fužinar, Judo klub Ravne na Koroškem, Odbojkarski klub Fužinar, Občina Ravne na Koroškem,  Društvo prijateljev mladine.

Med drugim bomo izvedli:

-      Program ekipe prve pomoči (predstavitev postopkov oživljanja in uporabe AED) ter telovadbo z zdravnico.

-      Meritve sladkorja v krvi, holesterola in krvnega tlaka – Društvo diabetikov Mežiške doline.

-      Predstavitev vpliva okolja na zdravje in nordijske hoje s strani Zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Ravne.

-      Kulturni program (z nagovoroma predstojnice NIJZ OE Ravne dr. Nede Hudopisk in župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, nastopili bodo otroški pevski zbor Vrtca Ravne, učenke in učenci OŠ Koroških jeklarjev ter dijakinje in dijaki Gimnazije Ravne).

-      Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika bo predstavila novi Kompetenčni center za lahko branje. Ta naziv je knjižnici januarja letos podelilo Združenje splošnih knjižnic. Predstavljajo tudi Bukvarno Ajta, ki ima svoje prostore v stavbi Kulturnega centra Ravne.

-      Izvedene bodo številne in zanimive aktivnosti vseh društev in javnih zavodov (ples, iskanje skritega zaklada, reševanje ugank in zanimivih kvizov, prepletanje niti s klekljaricami in ustvarjanje s predstavnicami župnijske Karitas, telovadba s člani in vodji športnih društev in klubov, judoisti bodo prikazali program varnega padanja za starejše,…)

-      Premierno predstavitev bo doživel projekt Gremo se špilat, ki je nastal v okviru naziva Zdravo mesto. Špilali se bomo mladi in stari.

-      Zdravi prigrizki bodo na voljo na kulinarični stojnici Koroškega medgeneracijskega centra in Občine Ravne na Koroškem. Vsega pač ne smemo razkriti, pridite in presenečeni boste!

 

Osrednji dogodek v Grajskem parku Ravne, ki ga poleg dneva za spremembe namenjamo tudi obeležbi svetovnega dneva zdravja, bo potekal v četrtek, 7. aprila 2022, od 16. do 18. ure.

 

V PRIMERU SLABEGA VREMENA BO CELOTNA AKCIJA PRESTAVLJENA ZA 14 DNI!

 

S skupno akcijo želimo ozavestiti pomen zdravja in zdravega načina življenja, spodbuditi zavest pri vsakemu od nas, da ima vsakdo možnost obogati sebe in hkrati narediti veliko koristnega tudi za lokalno skupnost, okolje in soljudi. Z motom »soustvarjamo zdravo skupnost« se ob 70-letnici pridobitve mestnih pravic posvečamo tudi našemu občinskemu prazniku, saj že 7 desetletij rastemo skupaj z mestom Ravne na Koroškem.

Za več informacij o sodelovanju v naši skupni akciji povezovanja skupnosti, pod okriljem Dneva za spremembe, pokličite na številko 02 82 16 013 ali pišite na elektronski naslov danica.hudrap@ravne.si.

 

V pričakovanju uspešnega sodelovanja vas lepo pozdravljamo!