Navigacija

Sanja Pregl: Izgubljene dvojine [Koroška osrednja knjižnica, Razstavišče]

Literarni večer

Kje:
Kdaj: 3.9.2020 18:00 - 19:30

Pisateljica Sanja Pregl že več kot dve desetletji piše za otroke in odrasle. Doslej je v slovenščini izšlo osemnajst njenih izvirnih knjig, nekatera dela so prevedena v več tujih jezikov. Študirala je Ekonomijo in zaključila tudi podiplomski študij na ekonomski fakulteti. Na srečanju bo govorila o svojem novem romanu Izgubljene dvojine in iz njega prebrala nekaj odlomkov. Z njo se bo pogovarjala in jo predstavila umetnostna zgodovinarka Milena Zlatar, ki bo hkrati zaprla razstavo pisateljičinega brata slikarja Arjana.

V romanu sledimo dvema zgodbama. Ena je faktografska, prikazuje osebe, čas in kraj dogajanja.  Pozornemu bralcu pa se hitro izriše tista druga, ki je plod avtoričinega subtilnega, nežnega, skritega sveta, ki ga zaznamo samo na mikrofrekvencah. To zgodbo mora vsak bralec odkriti in razumeti sam. Roman se začne z glavnim moškim likom Juretom. Možem, ljubimcem in bratom, ki ga zadane možganska kap. Medtem ko leži v komi, tri ženske ugotavljajo, v kakšni bližini so bile v odnosu do njega. 

Roman Izgubljene dvojine je pripoved o odnosih, o minljivosti, obžalovanju, odločitvah in trenutkih, ki za vedno spremenijo tok življenja. Je izvirno delo, ki v slovenskem prostoru postavlja nove mejnike. Pisateljica je kmalu po izidu prejela nominacijo za nagrado Mira.