Navigacija

Predstavitev knjige Nostalgija in razstava Benjamina Kumpreja

Predstavitev knjige Nostalgija in razstava Benjamina Kumpreja

Kje:
Kdaj: 20.9.2018 18:00 - 20:00

Četrtek, 20. september,  ob 18:00

Galerija Ravne (Kulturni center)

Monografija o nedavno preminulem slikarju Benjaminu Kumpreju je začela nastajati leta 2016 ob umetnikovi zadnji veliki razstavi z istoimenskim naslovom – Nostalgija – v Galeriji Ravne.

Benjamin Kumprej je bil gotovo eden najbolj prepoznavnih koroških in slovenskih slikarjev. Zaslovel je s krajinskim slikarstvom, z motivi Pece in Uršlje gore. Njegov prepoznaven slog sledi razvoju modernistične krajine v dvajsetem stoletju in je v svojem zadnjem ustvarjalnem obdobju posegel po povsem abstraktnih interpretacijah.
Benjamin Kumprej je bil samosvoj umetnik, kmet in učitelj, ki je živel življenje prepredeno s predanostjo umetnosti in zemlji, na robu slovenskega ozemlja, med obronki Uršlje gore, Pece in Pohorja. Rodil se je leta 1952 na Lešah nad Prevaljami, kjer je na domači kmetiji Pristov v objemu gotskih cerkva Sv. Ane in Sv. Volbenka živel, delal in ustvarjal do smrti letos spomladi.

Knjiga »Nostalgija«, ki jo je izdala Koroška galerija likovnih umetnosti s pomočjo koroških občin, prinaša monografsko študijo umetnikovega opusa umetnostnega zgodovinarja Jerneja Kožarja, pesmi Gašperja Bivška ter intervju z umetnikom Nika Kolarja. Knjigo je oblikovala Lidija Smolar, v njej pa se nahaja tudi 74 barvnih reprodukcij. 

Predstavitev bo pospremljena z razstavo umetnikovih del, ki bo na ogled do 23. septembra, ter koncertom Andreja Ofaka in Boruta Morija.