Navigacija

Odprtje razstave Irmgard Schaumberger – Videti drugače [Galerija Ravne, Gledališka pot 1, 2390 Ravne na Koroškem]

Kje:
Kdaj: 22.6.2018 19:00 - 20:00

Delo Irmgard Schaumberger obsega različne medije, katerim pa je skupen material iz katerega izhajajo njeni diskurzi, to je keramika. Oblikuje jo na poseben način, kot kiparske instalacije ali pa jo uporablja le kot podlago za risbe. Pri tem igrajo pomembno vlogo besedila ali pa samo besede, ki določajo in poglabljajo pomen teh stvaritev.

V Galeriji Ravne bo na ogled instalacija »Mi«, ki obsega risbe na papirju in na keramičnih ploščah ter skulptura »Psiha«. Irmgard Schaumberger (1960–2018) je živela in ustvarjala v Graggererbergu na avstrijskem Štajerskem.

Dela Irmgard Schaumberger sledijo zakonitostim prevajanja med posameznimi nivoji zaznavanja. Funkcionalni in mimetični vidiki v njenem delu nimajo pomembne vloge. Skulpturo Psiha (2013) sestavlja starinska omara, psiha, v katero je zložila bloke gline. V omarah po navadi shranjujemo obleke in druge osebne stvari. Zato so omare globoko oseben segment sodobnega načina bivanja. Irmgard Schaumberger pa je pustila vrata omare odprta, tako da vidimo v njeno notranjost, kjer so bloki neobdelane gline, ki čakajo na to, da jih umetnica vzame v roke in jih spremeni v nekaj permanentnega in večnega.

Naslov dela se poigrava z dvojnim pomenom besede psiha. Po eni strani označuje omaro, po drugi pa človeško podzavest. Irmgard Schaumberger je za tako zgoščen koncept iznašla najprimernejši vizualni ekvivalent in pri tem morda parafrazirala delo Tracy Emin »Moja postelja« iz leta 1998.

Poleg Psihe bo na razstavi predstavljena tudi instalacija Mi, ki obsega prek 100 risb dlani na papirju in na keramičnih ploščah. Od leta 2007 je Irmgard Schaumberger z vso zavzetostjo prerisovala črte dlani znancev in prijateljev. Pri tem je ni zanimal ezoteričen vidik črt na dlani, temveč zgolj grafičen.

Tako v objektivnem kot vizualnem smislu ustvarjanje Irmgard Schaumberger potrjuje dejstvo, da je umetnost s čutnimi parametri opremljen aparat, s katerim lahko dojemamo svet tudi na drugačen način, ne zgolj skozi obskurne novice, s katerimi smo permanentno soočeni.