Navigacija

Likovna razstava ODSVIT, Martina Darinka Plevnika in Mojmirja Plevnika mOjča – očeta in sina [Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne, Razstavišče]

Kje:
Kdaj: 8.9.2017 18:00 - 19:30

Martin Darinko Plevnik – ob 30 - letnici njegove smrti  bo na ogled retrospektiva barvnih monotipij. Rojen je bil 7. novembra 1931 v Vrbnem pri Celju, umrl je 8. septembra 1987 na Ravnah na Koroškem. Po diplomi na Pedagoški akademiji v Ljubljani se je leta 1953 zaposlil na Gimnaziji Ravne kot profesor likovne vzgoje. Razstavljal je tako doma kot tudi v tujini, prerana smrt je prekinila njegov slikarski opus, ki obsega preko 500 del.

 

Mojmir Plevnik – Mojč je rojen 15. februarja 1960 v Slovenj Gradcu. Po končani gimnaziji na Ravnah je odšel na študij geodezije v Ljubljano. S slikarstvom se intenzivneje ukvarja od leta 1991, ko je imel svojo prvo samostojno razstavo. Slika predvsem v akrilni tehniki na platnu, tematika pa so stilizirani akti in konstrukti, intenzivnih barv, geometrijsko pravilnih oblik, postavljeni predvsem v zunanji prostor kot »forma viva«. V zadnjem času se posveča računalniški grafiki t.i. DIGI – ART. Avtor desetih samostojnih razstav in mnogih skupinskih.

 

Razstava ODSVIT bo na ogled do sobote, 30. septembra 2017.

 

»Komaj se še vidi v brleči svetlobi, saj v neskončnost odseva v šele danes zate rojeni sliki. Odsanjal boš ta trenutek, po čisto lastnem notranjem vzgibu. Poskušaj ga videti drugače, tisti tukaj in zdaj, ki je, ali pa ga ni in ga morda nikoli več ne bo. Loči se od svojega jedra ugodja in naredi nekaj novega. Vstopi na to razstavo brez trkanja. Svet se vrti v danem trenutku, vedno le naprej, z nami ali pa prepogosto, mimo nas.« (Klavdija KIA Zbičajnik Plevnik)

Glasbeni program bo oblikoval Godalni kvartet Rogina.