Navigacija

Odprtje razstave Živel 1. maj! Živel praznik dela! [Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem, Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem]

Kje:
Kdaj: 24.4.2017 17:00 - 19:00

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem vas vabi na odprtje razstave Živel 1. maj! Živel praznik dela!

Praznik dela rudarjev in železarjev na Slovenskem  v ponedeljek, 24. aprila 2017, ob 17. uri v prostorih štauharije Stare železarne, Koroška cesta 12, Ravne na Koroškem. 

 

Prvi maj, praznik dela, je trdno povezan s socialdemokratskim in socialističnim delavskim gibanjem. Praznik se je rodil iz boja za pravice delavcev za krajši delovni čas, za splošno volilno pravico, za boljše delovne, ekonomske in socialne razmere delavcev. Razvil se je v simbol sodobne, demokratične in z industrijskim delom zaznamovane družbe. Na Slovenskem so leta 1890 prvomajske manifestacije potekale v Ljubljani, Mariboru, Trbovljah, okolici Celja in Štorah. Skozi stoletje so prvi maj praznovali množično in veličastno, pa tudi skrivoma  v naravi, na vrhovih hribov. V Mežiški dolini so prve javne manifestacije in shodi znani po prvi svetovni vojni, po drugi so ga vse bolj povezovali z državnim praznikom, dnevom Osvobodilne fronte (27. april), preimenovanim v dan upora proti okupatorju. Praznik je v kombinaciji z dopustom postal priložnost za prvomajske počitnice in krajše letovanje ali potovanje.

Razstava je nastala v okviru Slovenske poti kulture železa.