Navigacija

Fotografija in filatelija: Tomo Jeseničnik [Koroška osrednja knjižnica, Razstavišče]

Fotografija in filatelija: Tomo Jeseničnik  [Koroška osrednja knjižnica, Razstavišče]

Kje:
Kdaj: 6.2.2017 18:00 - 28.2.2017 19:00

V počastitev slovenskega kulturnega praznika predstavljamo fotografske stvaritve koroškega rojaka. Fotograf Tomo Jeseničnik, samostojni kulturni ustvarjalec, je doslej sodeloval pri najrazličnejših filatelističnih projektih.

Tomo Jeseničnik, koroški fotografski avtodidakt, se je s svojim ustvarjalnim delom in predanim vseživljenjskim študijem fizičnega in teoretičnega sveta v dobrih dvajsetih letih kariere poklicnega fotografa trdno zasidral v slovenskem in svetovnem vizualnem spominu.

Status samostojnega ustvarjalca na področju kulture je pridobil leta 1996 in doslej so bile njegove fotografije objavljene v številnih domačih in tujih revijah. Je avtor in soavtor številnih fotomonografij, knjig in publikacij tako doma kot v tujini; zanje je prejel številne domače in tuje nagrade. Po njegovih fotografskih predlogah so različni avtorji oblikovali preko trideset slovenskih in nekaj tujih rednih in priložnostnih poštnih znamk, več motivov ovitkov prvega dne, poštnih celin, osebnih poštnih znamk, motivov priložnostnih poštnih ovojnic in maksimum kart/razglednic Koroškega filatelističnega društva (KFD).

 Avtorja razstave Fotografija in filatelija sta arhitekt Borut Bončina in filatelist Peter Močnik; predstavljenih je preko šestdeset Tomovih mojstrstev kadriranja in poznavanja fotografskih tehnik. Dobrodošli v preplet čarnega sveta podob kulinarike, krajinskih parkov, etnologije, mineralov in neskončnega soustvarjanja in veličanja naše prekrasne očetnjave.

V počastitev razstave bo ta dan na pošti 2390 Ravne na Koroškem poleg rednega poštnega žiga v uporabi tudi priložnostni poštni žig. Koroška osrednja knjižnica je ob strokovni pomoči Koroškega filatelističnega društva dogodku v spomin izdala tudi osebno poštno znamko, priložnostno pisemsko ovojnico in maksimum karto/razglednico.