Navigacija

Koroški muzejski večer, posvečen spominu na dr. Ljubo Prenner [Knjižnica Prevalje]

Kje:
Kdaj: 21.6.2016 18:00 - 18:30

Koroška osrednja knjižnica, Koroški pokrajinski muzej in Občina Prevalje vas vabijo na Koroški muzejski večer, posvečen spominu na dr. Ljubo Prenner, ki se je rodila 19. 6. 1906 na Fari pri Prevaljah.

»Fara pri Prevaljah, moj rojstni kraj! Napisan si na moji doktorski diplomi: 'dominam clarissimam Ljubam Prenner in Fara apud Pravalje natam … ' in v odločilni uri si mi pomagal do lastne advokature. Hvala ti, moj rojstni kraj in moja Koroška domovina, zapisana na vseh listinah, mejnikih mojega življenja od krstnega lista dalje, ki nosi pečat: 'Župnijski urad Device Marije na Jezeru – Koroška' … «

 Pisateljica in odvetnica dr. Ljuba Prenner je veljala za eno najbolj samosvojih osebnosti svojega časa. Kot moški, ujet v ženskem telesu, je utirala pot družbenemu sprejemanju drugačnosti. Kot pisateljica se je proslavila s prvim žanrsko čistim kriminalnim romanom Neznani storilec (1939), na odru ljubljanske Drame so uprizorili njeno komedijo Veliki mož (1943). Kot velik domoljub je med drugo svetovno vojno reševala slovenske zapornike iz italijanskih taborišč. Po preživetih težkih povojnih časih je slovela kot imenitna odvetnica, ki je briljirala v sodnih dvoranah. Skozi bogato fotografsko gradivo o njenem življenju in delu nas bo popeljala Brigita Rajšter, muzejska svetovalka.