Navigacija

Cesta mošta

Cesta mošta

Dostop in izhodišče: dostop do moštne ceste je možen iz treh smeri: Ravne, Prevalje, Štopar pri Prevaljah
Dolžina: 37 km
Zahtevnost: nezahtevna

Cesta mošta poteka na območju naselij Tolsti Vrh, Strojna, Zelen Breg, Šentanel, Jamnica in Suhi Vrh. Turistična trasa vodi po kmetijah, kjer je mogoče, ob dobri letini  preizkusiti koroški mošt (sadno vino). Omenjena pijača je zaščitni znak koroških domačij  le redke so kmetije, ki ga ne pridelujejo za lastne potrebe. Dostop do moštne ceste je možen iz treh smeri: Ravne, Prevalje, Štopar pri Prevaljah. Pot je v celotni dolžini speljana po lokalnih gozdnih cestah in v večini poteka v senci gozdov, zato je še posebej primerna za gorske kolesarje in pohodnike.

Kulturno-zgodovinske in naravne zanimivosti, ob katerih se lahko ustavljate, so: Janeževa domačija, Smodinova kovačija, Kmečki muzej Dvornik, Brusnikova bajta ...

Cesta mošta predstavlja tematsko turistično ponudbo, ki poteka na krožni trasi v skupni dolžini 37 km ter se dviga in spušča od dolinskih 400 do 1055 metrov nadmorske višine na Strojni. Na to osnovno traso se navezujejo še tri prečne lokalne gozdne ceste, ki tako tvorijo štiri krajše krožne variante.